Publicerad textDescription Utställningstext STADEN (kopplat till föremålet): Leoparden är Benin huvudsymbol för kungamakten. Medan leoparden ses som kung i djurens rike, bär Oba bland andra benämningar titel "Hemmets leopard". Tidigt 1600-tal.
Utställningstext STADEN: Det kungliga palatset var också platsen för en av de mest fascinerande konstformerna i Benin- rektangulära bronstavlor med avbildningar i relief av personer och händelser i det ceremoniella livet vid hovet. Omkring 900 sådan relieftavlor finns kvar i världen idag och sägs i det gamla Benin ha hängt uppspikade på de takbärande pelarna i palatset, där de bildade en imponerande fond för de hovceremonier de delvis också avspeglar.
"DÄR KUNGEN AV NÅD RÅDER ÖVER LIV OCH DÖD"
Kungariket Benin ligger i den tropiska regnskogen i södra Nigeria. Majoriteten av dess befolkning är kända som edo, men också grupper av ibo, ijaw, yoruba och itsekiri bor inom rikets gränser. Kungarikets hjärta är dess huvudstad, som förr hette Edo men idag kallas Benin City. Utanför huvudstaden lever det jordbrukande folket i flera hundra byar under sina äldstes ledarskap.
Benins kulrurrikedomar blev kända för västvärlden 1897 genom brittisk straffexpedition riktad mot Benin City, då tusentals konstverk från det kungliga palatset beslagtogs och senare spreds till museer och privatsamlingar över hela världen. Det är en kunglig konst som skapats för att förhärliga den gudomlige kungen, Oba, och hans föregångare. Också idag sitter en gudomlig kung, Oba Erediauwa, på tronen i Benin och styr över ett hängivet hov, över storslagna palatsritualer och över livaktiga konstnärsskrån.
Detta sammantaget gör Benin City till ett religiöst och rituellt centrum och i kraft av kungamakten till en stad av gudomlig inspiration.
"HÖGSÄTET FÖR OBA - HIMLENS UTVALDE"
Benin City, i dagens Nigeria hem för omkring 200 000 människor, har alltid varit kungariket Benins administrativa och religiösa centrum, något som också avspeglar sig i dess uppbyggnad. Stadens kärna omges av en dikerad lerjordsmur som enligt traditionen skall ha anlagts av den sittande Oban vid mitten av 1400-talet. Området inom denna ringmur delas i två sektioner av en bred gata, där den mindre sektionen i sydväst inrymmer kungliga palatset och de olika palatssällskapens och palatschefernas hem, medan den större sektionen nordöst om skiljegatan bebos av stadscheferna och alla yrkesspecialister som arbetar för kungen, såsom de olika konstnärsskråna. Bortom denna inre mur sträcker sig en yttre mur, som inringar det område där kungens många rituella funktionärer bor. Inom den yttre muren ligger också de byar som styrs av Uzama, de mest uppburna hövdingarna i Benin med ansvar för de ritualer som skall trygga hela rikets välbefinnande. Just utanför den yttre muren ligger sedan drottningmoderns och tronföljarens båda palats. Så åskådliggör stadens själva planläggnning den gudomlige kungens centrala position, liksom motsatsförhållandet mellan palatschefer och stadschefer och Uzamas speciella ställning.
Det kungliga palatset, en vidsträckt anhopning av byggnader och gårdar, är rikets och stadens hjärtpunkt, varifrån den andliga kraft emanerar som är så avgörande för hela rikets hälsa och välgång. Där i centrum av centrum förvaras också de kungliga förfadersaltarna med sina bronshuvuden, utsirade elefanbetar, klockor och andra föremål, som alla har en roll att spela i tillbedjan av de kungliga förfäderna och den jord i vilken de är begravda.
Namn - förvärvat från/0Provenance Sjögren, Åke (1866-08-03 - 1931-08-16), ingenjör
Beskrivning
Tor Åke Johan Sjögren, född 3 augusti 1866, död 16 augusti 1931, ingenjör och godsägare.
Åke Sjögren var son till Carl Anton Hjalmar Sjögren som var bergmästare i Bergslagen och Kristina Sofia Petersson, född 1829 i Ålem. Redan som fjortonåring gick han till sjöss men fick sedan genom fadern plats på Avesta Jernverk och Filipstads Bergsskola. Han utexaminerades som bergsskoleingenjör 1888. Efter examen reste han till USA och Costa Rica och här väcktes hans intresse för arkeologi. I Costa Rica träffade han även bland annat General Antonio Maceo Grajales från Kuba. 1895 var han tillbaka i Sverige och träffade då Mary Nobel, f. Landzert (1865-1928), änka och arvtagerska efter industrimannen Carl Ludvig Nobel, brorson till Alfred Nobel. De gifte sig och Mary medförde en stor förmögenhet. Efter Alfred Nobels död fick Sjögren, i egenskap av förmyndare för hustrun Marys döttrar, tillgång till ytterligare en stor penningsumma.
Paret köpte Mälsåkers slott 1898 och Åke lät bygga ett tegelbruk, ett tiotal egnahemshus på Selaön och anlägga en barockträdgård. Han startade en jägarskola, köpte en kaffeplantage i Nairobi, Kenya, och sponsrade Carl Vilhelm Hartmans arkeologiska expeditioner till Latinamerika. Han blev medlem i Kungliga Vitterhetsakademin 1903. Godset inhägnades med viltstängsel och en rik fauna planterades in. Kungligheter kom på besök för att jaga, bland annat prins Karl 1908. Marys tre döttrar krävde snart att deras arvdel skulle inlösas vilket tvingade Åke och Mary att sälja godset. I september 1916 ordnades en auktion då målningar, möbler, jakttroféer och annat gick under klubban, och samma år såldes slottet för nära en och en halv miljon kronor. Istället flyttade de in till en våning på Blasieholmen i Stockholm. 1920 deltog Åke i Prins Wilhelms expedition till Centralamerika.
Mary dog 1928 och Åke Sjögren tre år senare. Deras gravsten på Lidingö kyrkogård är inristad med ett citat som knyter an till deras händelserika liv: "Tired and smiling we leave our toys like children, when play is over."
Namn - insamlareProvenance Webster, William Downing (1868-05-11 - 1913-02-14), konsthandlare, samlare
Beskrivning
William Downing Webster, född 11 maj 1868, död 14 januari 1913, engelsk samlare och antikvitetshandlare, särskilt etnografika, Oxford House, Bicester, Oxon. Han var särskilt känd för handel med Benin-bronser.
Barkman, Lars-Erik;
Lundquist, Amanda;
Okänd;
Petersson, Thomas;
Sjögren, Åke;
Uppgift om fotograf saknas;
Uppgift om upphovsman saknas;
Westling, Rose-Marie